top of page
  • Skribentens bildNishti Haglund

8 tips för att sluta stressa

Uppdaterat: 4 jan. 2022

Ett av de vanligaste nyårslöftena är att sluta stressa. Hur gör man det egentligen? Hur man upplever och hanterar stress är ytterst individuellt, men sömn och fysisk aktivitet är bra knep för att kroppen ska få den återhämtning som den behöver för att inte påverkas negativt av stress. Enligt hjärnfonden kan du göra detta för att minska den negativa effekten av stress.

Fysisk aktivitet. Detta gör att kroppen kan hantera stress bättre. Kom ihåg att all rörelse räknas, även en promenad på 5 min. Framförallt hitta en fysisk aktivitet som du tycker är kul.

Relationer. Att umgås med familj och vänner gör det lättare att varva ner. Ensamhet är hälsofarligt.

Varva ner. Det finns olika typer av avslappning, såsom yoga och mindfulness - har påvisat att stressreaktioner i kroppen dämpas. Det viktiga är att hitta det sätt som fungerar för dig.

Stress på jobbet. Försök att få en rimlig arbetsbörda. Ta hjälp med sätta gränser. Be chefen om hjälp att prioritera det viktigaste. Ta hjälp kring eventuell prestationsångest.

Stress i privatlivet. Detta blir särskilt utmanande med familj och barn. Öva dig på att säga nej och ta bort en del aktiviteter.

Sov gott. Sömn är viktig för att kroppen och hjärnan ska få vila. Varva ned i god tid innan läggdags – helst utan skärmar. Ligg inte för länge i sängen utan att somna.

Rimliga krav. Höga krav på dig själv kan leda till en stor inre stress. Viktigt att jobba med sin egna inställning till kraven.


149 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page