top of page
  • Skribentens bildNishti Haglund

"Jag struntar i att göra det, tänk om jag stammar"

Uppdaterat: 8 nov. 2022

"Tänk om andra tycker att jag är inkompetent för att jag stammar" (tanke)


Våra tankar är våra värsta fiender ibland - ovan är exempel på många ogynnsamma tankar som jag tänker för att jag stammar ibland. Under mitt liv har det blivit en övertygelse att jag inte kan göra vissa saker för att jag stammar och på så sätt begränsat mig själv. Inom coaching kallas detta för begränsande övertygelser.

De övertygelser du har är också den verklighet du upplever. Våra tankar, känslor och beteenden filtreras nämligen genom vad vi tror på.


Därför blir jag så inspirerad av Joe Biden som också stammade mycket som barn och fortfarande stundtals stammar. Även om han har blivit retad och hånad för detta har han inte låtit det hindra honom från att bli USAs president.

 

"Åh nej, nu började jag stamma. Katastrof. Katastrof." (tanke)


Dold stamning som jag har innebär att det sällan hörs att jag stammar. Därför kan jag bli oerhört stressad när stamningen kommer fram och känslor som skam blir påtagligt. Känslan i kroppen blir att jag blir nervös, känner att jag tappar kontrollen och vill fly från situationen. Detta gör att jag ibland kan undvika vissa situationer, säger inte det jag vill säga och kanske inte söker en tjänst som jag skulle vilja.

När vi undviker en situation som upplevs som påfrestande får vi en belöning på kort sikt. På längre sikt påverkar det självförtroendet och ens självbild av att undvika situationerna.


Från och med nu kommer jag att acceptera att stamning är en del av mig. När en tanke kommer kring stamning som vill förstöra för mig ska jag notera den, tänka en gynnsam tanke istället. Framöver ska jag göra det jag vill och inte låta min "gamla" övertygelse kring stamning fortsatt begränsa mig.


127 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page